Feitelijke gegevens
Als je over Nederland heen vliegt zie je veel kust, een paar eilanden, geen bergen, in het zuiden heuvels en in het oosten stuwwallen dat zijn hoogtes die ontstaan zijn doordat in de laatste ijstijd het ijs vanuit scandinavië de grond omhoog duwde als een bulldozer.
Zuid-Limburg is eigenlijk een heel speciaal stukje Nederland omdat het eigenlijk een uitloper van de ardennen is. Dat zie aan de heuvels daar en de grond want in de grond zit kalksteen, mergel een soort kalksteen, zandsteen, schalie en vuursteen deze gesteenten komen in de rest van Nederland niet voor. Limburg is al drie jaar bezig met omhoog komen waardoor oude gesteenten aan de oppervlakte komen te liggen. Ook wordt Limburg gekenmerkt door Löss een vruchtbare grondsoort. Doordat Limburg heel vruchtbaar is en het kalksteen daar als ondergrond gebruikt werd vestigden mensen zich daar al vroeg.
Als ik door Noord-Holland heen fiets dan zie ik juist geen hoogtes maar vooral plaatsen onder zeeniveau en polders dat zijn gebieden omringd door dijken waarbinnen de waterpeil geregeld wordt. In de rest van europa zie je bijna nergens plaatsen onder zeeniveau. Het is dan ook niet heel gek dat in Nederland de delta van de Rijn ligt. Een delta is het stuk land dat ontstaat doordat het materiaal van een rivier in zee valt wanneer die uitmondt in de zee. Laag Nederland is een van de laagste stukken van Europa de enige manier hoe hier mensen kunnen wonen is omdat er dijken aan de kust van Nederland liggen en het water tegenhouden. als je meer informatie over laag Nederland wilt weten moet je het verhaal lezen

Verhaal
Ik ben Artjom en ik woon in Amsterdam. Amsterdam is een heel bijzondere stad omdat het onder zeeniveau ligt. Dat kan omdat er dijken liggen aan de kust van Nederland vroeger woonden mensen vooral in het oosten van Nederland en in limburg omdat het daar hoger ligt en je niet bij vloed natte voeten krijgt en omdat de grond in Limburg heel vruchtbaar is. Later toen mensen naar het westen gingen bouwden ze hun huizen op terpen dat zijn kunstmatige heuvels waar ze huizen op bouwden zodat ze niet overstroomden. Daarna gingen mensen dijken bouwen waardoor ze ook hun weilanden konden beschermen tegen het water. Het deel buiten de dijken bleef door sedimenteren ofwel het blijven liggen van korrels waardoor het buitendijkse gebied steeds hoger werd en ze een nieuwe dijk moesten aanleggen. Het water dat lag tussen de oude en nieuwe dijk moest weggepompt worden zodat ze er op konden zaaien. Dat wegpompen doen we nu nog steeds met grote elektrische pompen die ook wel gemalen worden genoemd. de verkaveling ofwel de verdeling van grond is heel regelmatig in laag Nederland omdat het eigenlijk door mensen is drooggelegd. Vroeger lag laag Nederland wel boven zeeniveau maar toen al het ijs van de laatste ijstijd smolt steeg het zeeniveau.


Maak jouw eigen website met JouwWeb